Ezek nagyon egyedi szabású otthonkák a hazai piacon forgalmazott nejlon szörnyűségekhez képest amelyek egy fejőnő köpenyéhez hasonlítottak. Nem volt nagy változatosság köztük de ettől függetlenül itthon nagyon kelendő ruházat volt. Ha valaki viselt effélét a szociológusok egykönnyen be tudták azonosítani egy társadalmi csoportba. Édesanyám is viselt ilyet főképp nyáron rossz volt hozzá nyúlni a mű érzés miatt aztán többnyire pörköltszaft és lekvár szag lengte körül ezeket a ruhákat. Nem tudok róla hogy tanárnő vagy értelmiségi felhúzott volna magára ilyet, de lehetséges az én rokonságomra nem jellemző. Volt egy rokonunk aki a tanácsnál dolgozott valamelyik osztályon na öt csak melegítőben láttam mindig. De ez nem jelent semmit, azt sem tudom, hogy a vidéki lakosságra volt jellemző ezen ruha viselete vagy székes fővárosunkban is elterjedt volna ez a (Házias) ruházat.

Itthon virágos mintás volt a jellemző és mindennapi elterjedése magával hozott egy kis egészséges versenyt is ami a szomszédasszonyok között alakult ki, minden szerdán volt piac a városunkban és ha anyám beszerzett egy újat már ment is át a szomszédba egy tojásért vagy egy kis cukorért, hogy megmutathassa a legújabb szerzeményét. Akkor volt a legboldogabb ha a szomszéd úrnak is tetszett ezt hangos Jó napot Erzsike!-felkiáltással jelezte is.

Szerző: mindyakuza  2009.12.21. 17:32 1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://retrokatalogus.blog.hu/api/trackback/id/tr581613876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

grayer 2009.12.22. 20:26:22

"Nem tudok róla hogy tanárnő vagy értelmiségi felhúzott volna magára ilyet" - na en tudok, edesanyam nyugdijas tanarno letere rendszeresen visel otthonkat es ezt a szokasat nem nyugdijaskent vette fel. Legbizarrabb alkalmazasi modja valoban a nyari kanikulak idejen divik, amikor kizarolagos felsoruhazatkent viselik az asszonyok, csak bugyit es melltartot vesznek fel ala. Kicsit huvosebb idoben megspekelik egy csinos kombineval. Figyelemre melto a batisztkendok elhagyasa, de az otthonkak melletti kitartas. Nagyanyam a batiszt (vagy mi az) fejkendoire volt nagyon buszke, szivesen mutogatta uj szerzemenyeit. Anyam ilyet mar nem visel.
süti beállítások módosítása